Assalammualaikum.
Pavlova, pavlova oh pavlova. Hurrrmmhh, semanis namanya. Mmmg manis tul pavlova nih aku pn suka. Bkn aku jer suka, anak2 n En. Suami pn suka. Tp x bole mkn slalu ooorgh. Takut ooorgh.
Hehhehe. Aku baru 4x buat pavlova. Takut nk bt selalu. Sesekali ok. Resepi nih aku amik dr Kak Sifu Chef Rose. Haii Kak Rose! Hehehehe. Kak Rose duk kt Pasir Gudang kwn aku. Kami slalu bergebang kt fb. Mohon d halalkn resepi nih yer Kak Rose. Buat sapa2 kt luar sn nk order Kek/Cookies bole lar order kt fb Rose Misymuchy.
bahan2nya
4 biji PUTIH telor - gred A
1 cawan gula halus
1 sudu teh (sudu kfc) esen vanila
1 sudu teh cuka masakan
1 sudu besar tepung jagung
method
Memula pastikan mixer dan bekas yg nk digunakan bersih dn tk bergris..
Tips: cuci bersih ngn pncuci pinggan dn bilas ngn air panas. lap hingga betul2 kering...
Masa pecahkn telur jgn trkena air atau kuning telur walau sedikit...
Panaskn ketuhar 150 C...
Pukul putih telur hingga kembang, high speed, masukkan gula sidikit2 hingga abis, pukul lg, cuba rasaa sikit ngn jari pastikan gula benar2 hancur..
Masukkn esen, cuka dn tepung jagung, pukul lg hingga kental, atau bertanduk, makna nya klu terbalikkan bekas adunan tk jatuh. Tekik nih d namakn meringue.
Alas loyang ngn gris prove paper yg dh dilakar bulatan 8"...
Masukkn adunan atas kertas dn ratakan.
Bakar dlm 1 jam or 1jam stgh...pd suhu 110C.
Bila dh masak biarkn dlm ketuhar yg di renggangkn pintunya sikit...
Biar hingga sejuk...
Creamnya plak:
1 cawan non diary whipping cream
Buah2an...strawberry, kiwi hijau anggur
Sebelum putar cream, biarkn bekas tuk putar cream tu dlm freezer dlm 10 min. (seeloknya mangkuk aluminium)
Masukkn cream tu dlm bekas dn putar hingga kental, jgn buh gula nnti manis... bila dh kental oles atas pavlova dn tabur buah2an...
Taraaaaa...dh siap tinggal ngap hehehe.
Sedapnya pavlova delova resepi dr Kak Rose Misymuchy nih. Tqsm Kak Rose. Syg kamu. Muahhh.
1 sudu teh (sudu kfc) esen vanila
1 sudu teh cuka masakan
1 sudu besar tepung jagung
method
Memula pastikan mixer dan bekas yg nk digunakan bersih dn tk bergris..
Tips: cuci bersih ngn pncuci pinggan dn bilas ngn air panas. lap hingga betul2 kering...
Masa pecahkn telur jgn trkena air atau kuning telur walau sedikit...
Panaskn ketuhar 150 C...
Pukul putih telur hingga kembang, high speed, masukkan gula sidikit2 hingga abis, pukul lg, cuba rasaa sikit ngn jari pastikan gula benar2 hancur..
Masukkn esen, cuka dn tepung jagung, pukul lg hingga kental, atau bertanduk, makna nya klu terbalikkan bekas adunan tk jatuh. Tekik nih d namakn meringue.
Alas loyang ngn gris prove paper yg dh dilakar bulatan 8"...
Masukkn adunan atas kertas dn ratakan.
Bakar dlm 1 jam or 1jam stgh...pd suhu 110C.
Bila dh masak biarkn dlm ketuhar yg di renggangkn pintunya sikit...
Biar hingga sejuk...
Creamnya plak:
1 cawan non diary whipping cream
Buah2an...strawberry, kiwi hijau anggur
Sebelum putar cream, biarkn bekas tuk putar cream tu dlm freezer dlm 10 min. (seeloknya mangkuk aluminium)
Masukkn cream tu dlm bekas dn putar hingga kental, jgn buh gula nnti manis... bila dh kental oles atas pavlova dn tabur buah2an...
Taraaaaa...dh siap tinggal ngap hehehe.
Sedapnya pavlova delova resepi dr Kak Rose Misymuchy nih. Tqsm Kak Rose. Syg kamu. Muahhh.
alhamdulillah, akhirnya mnjadi jugak ya dik...
ReplyDeletesyukur moga2 dgn perkongsian ilmu ni akn mndapt lebuh berkat dr Allah ya dik...
lap u too my dear sis...muah3...
alhamdullilah. syukur. insyaallah. semoga Allah memberkati. tqsm Kak Rose atas resepi nih. hope Kak Rose pn trus suksess. semoga kt saling doa mendoakn. insyaallah.
ReplyDelete