Sunday, January 13, 2013

Fried Soft Shell Crab With Salted Egg Yolk.


Assalammualaikum.

Ok entry kali nih nk share resepi ketam lembut@soft shell crab. Walllaweiii. Bestnya dpt mkn ketam lmbt yg dh lama jd idaman. Ok nk crta skit psal ketam lmbt nih. Aku mmg dh teringin lama dh nk mkn menatang nih. Tiba2 terjmpa lar kt 1 fb page nih Lubuk Lobster. Apa lg terus lar aku mengoder. Oder 6 paket ko. Aishh, bkn aku pnya semuanya pun. Tuh share ngan Mak n Abg aku.









6 paket semuanya. Dlm sepaket ada 4 eko soft shell crab.




Kecik2 jer pn. Kaedah penyiangan, sila tgk kt you-tube.





Ok soft shell crab nih...apa yg aku tau, x yah nk ltk byk garam coz dia dh berfrozenkn dgn air laut. Aku siang, ikut kt video dlm you-tube. Aku msk 2 kali. Sbb aku beli 8 eko. Kali pertama aku grg butter. Yg ke 2 aku grg n cmprkn dgn kuning telor masin. So jom kt tgk resepi.

            


                  
soft shell crab
3 sdb susu cair
2 sdb butter
daun kari
3 bj kuning telor
2 bj kuning telor masin
1 sdb tpg beras
1 bj telor
secubit garam






Mula2 skali bersihkn ketam lembut nih. Toskan. Celupkn ketam lembut nih ke dlm 1 bj telor. Kemudian golekkn plak ketam lembut nih kt dlm tpg beras. Goreng smpai kuning keemasan. Ketepikn.
Panaskn kuali. Letakkn butter. Bila dh mencair butter tuh, mskkn plak susu cair, bila dh mendidih ltkkn plak kuning telor. Kacau smpai bergentel2. Mskkn daun kari yg dh siap bergoreng. Nk mskkn skali pn xper. Mskkn plak kuning telor masin. Akhir skali mskkn ketam. Perasakn garam. Hah. Siap pn. So nih lar resepi aku. Korang topup lar ngan bahan2 lain. Aku - My Style.





No comments:

Post a Comment