Wednesday, January 30, 2013

Laksa






Assalammualaikum.

Entry kali nih nk share resepi laksa plak. Aku dh lama x buat laksa. Last skali bt masa open hse last year n oso on that day is our 15th anniversary, it's on september... Huh lama tuh. Otak pn dh berkarat, dh x ingat dh resepi laksa. Aku bknnya aper, laksa nih, aku maleh nk memilih isi n tulang tuh. Stkt nk potong2 ulam2an dia aku ok. Huhuhu. Tp lately nih sgt teringin nk mkn laksa yg aku bt sndri. So tpaksa lar bt jgk. Lgpn ada lar skit lg ikan yg aku beli kt pasar, duk bertapa dlm esbox. Masa beli tuh...ingat nk bt grg2 jer.Tp ikan tuh dh simpan lama gak, aku rasa manisnya pn dh hilang, nk d buang syg, so trus terasa nk bt laksa, aku belasah jer amik ikan2 tuh trus d rebuskn. Ok...nih laksa my style. Maybe x sm ngan korang pnya...



















Ok nih lar antara bhn2 yg aku gunakn. Ikan tuh skit sgt, so aku tmbh ngan ikan sardine dlm tin. Jom skodeng bhn2 yg aku mskkn dlm laksa nih.



bahan2nya
ikan seckpnya
1 tin ikan sardine
petis otak2 udang
belacan
asam keping
cili kering
bwg pth, bwg bsr
laksa basah
daun kesum
bunga kantan
nenas
timun
bwg besar
cili masak
limau nipis
telor rebus



Ok memula skali rebus ikan n asam keping. Di asingkn isi n tulangnya.
Blend cili kering, bwg pth, bwg bsr, belacan. Tumis tnpa minyak. Biar cili masak..
Kemudian mskkn air rebusan ikan, asam kpg  td bersama2 bunga kantan n daun kesum. Biar mendidih. Aku msk kuah nih lama lar. Coz nkkn dia sebati.
Perasakn garam, aji.
Aku cmpkkn jgk 3 ptgan neneas ke dlm kuah tuh. Bila dh ckp mesra, ada rasa, baru aku mskkn petis. Petis nih ikut suka lh, nk mskkn bole, x mskkn pn x per.
Ok siappp dh kuah.
Potong plak ulam2 td. Hah...dh bole ngap dh.  








ulaman2an yg aku gunakn. terlupa lak nk beli daun selom. huh.




aku gunakn laksa basah jer. nk cpt. maklum lar kang nk menyupir anak2 ke sek lg. huhuhu.







Ok siap dh laksa aku. Huh....buat aku terlio jer pg2 nih. Huhuhu, mcm x puas jer mkn hr tuh. Mmg kena bt lg nih.

4 comments:

  1. memey r...pada akk tk makan mende ni dulu, tp sbb abe misai dh jd kewajiban tiap kali raya/open hse/any event akk kena masak laksa penang...hehe yg best nya depa kata kuah akk pekat melekat kalah kn org utara adeiiii

    ReplyDelete
  2. Wow. Ini mcm mmg wajib rasa laksa Akak nih. Bila bolesy rasa nih......

    ReplyDelete