Assalammualaikum.
2 3 hr nih asyik mengidam nk mkn samosa. Aduhaiii. Terpaksa lar aku bt jgk ptg tuh. Dh teringin sgt2. Dpt lar jgk 50 bj. Lgpn nk ke rmh abg aku Awal, so aku bwk skit kt dia. Aku bljr cara nk melipat samosa nih dr SIL aku, Ana. Tqsm Ana. Budimu ku kenang. Hohoho.
So jom skodeng bhn2 yg aku gunakn...
bahan2nya
8 bj ubi kentang
200gm minced chicken
daun sup
rempah kari dgg
bwg besar
bwg pth
halia
garam
kulit popiah
Memula skali aku potong kentang. Then isi ayam kisar @ minced chicken tuh aku rebuskn skjp. Bila dh empuk aku mskkn bhn blend - bwg bsr, bwg pth, halia. Tumislh. Pastuh aku mskkn dlm 2 sdb rempah kari dgg. Bila semua bhn nih dh mesra aku mskkn kentang yg aku dh potong kecil2 td. Mskkn sedikit air. Biar kentang empuk. Bila dh ckp empuk aku perasakn garamnya. Aku mskkn pulak daun sup. Huh...siap.
Pastuh dh bole dh melipat kulit samosa td. Siap. Grg kuning keemasaan. Huh...sedapnyer mkn panas2. So nih lar dia Samosa My Style~
No comments:
Post a Comment