Assalammualaikum.
Laksa Mi. Hurrmmh...korang tau x laksa mi. Hehehe. Aku pn tau laksa mi nih bila dh kawin ngan En Suami. Laksa mi nih kiranya fofular gak aargh kt area Sitiawan, Lumut n Pangkor. Tp kalo kt area situ pn susah gak nk mencarik org jual laksa mi nih. Kadang2 jek aku terjumpa org jual laksa mi nih kt pasar mlm area Sri Manjung.
Aku belajar bt laksa mi nih ngan Mak Tiri En Suami. Aku kureng arrgh ngan laksa mi nih. Tah lar apesal laksa mi d tekak aku sndrik pn x berapa nk bersatu...tp d sbbkn En Suami yg gemor bebenor mkn laksa mi nih aku pn slalu lar bt laksa mi nih. Bahan2nyer plak aku biasanya beli masa blk ke Sitiawan. 2 bhnnyer yg mmg xkn jumpa kt area sn...mi nyer n oso udang keringnyer. Xder pernah aku jmpa kt area KL ko bhn2 nih. Mi yg d gunakn mcm spaghetti. So kena rebus dulu. Then udang kering nih plak...udang kering yg x d kupas kulitnya. Mmg lain lar skit.
mi kering tuh d rebus hingga lembut. |
Ok memula skali mi nih d rebus hingga lembut. Then d toskn.
sambal tumis kosong |
Lepas tuh aku bt kn plak sambal tumis kosong.
Bhn2nya cili kering, bwg besar, bwg pth, belacan. Blend. Lps tuh tumis smpai pecah minyak. Mskkn air asam jawa. Tmbhkn sedikit air. Biar mendidih. Perasakn garam, aji n oso gula. Siap.
kita pun suka mkn laksa mee ni...maklum ler..org sana jugak...tp kalo resepinye dh dimodified skit...ikn tukar ngan ketam..sambal kerang...mak mertua lalu pun x perasan... ;-)
ReplyDeleteWow.....tuh dasat punyer upgrade. Lain erk. Tp kn laksa mi yg Awak post kt fb tuh mmg menggoda pn.... :)
ReplyDelete