Monday, July 22, 2013

Nasi Briyani






Assalammualaikum.
Alhamdullilah syukur ke hadratmu YaAllah awal Ramadhan thn ini byk benda2 baik terjadi. Selebihnya aku berserah kepadaMu YaAllah. Alhamdullillah. Alhamdullilallah. Alhamdullilallaah.
N d thn nih aku n fmly lbh byk iftar d masjid. Kami d sn dr iftar sehinggalh waktu solat terawikh. Alhamdullilah. Semoga Allah memberkati kami sklga.
D awal ramadhan nih aku dh 2 x bt ns briyani. Semuanya d atas permintaan En Suami. N fr sure briyani my stylelh yaa. Rempah Briyani yg aku gunakn plak...aku beli masa our trip to Singapore. Memey sedap rempahnya. 
So jom skodeng resepinya~



antara bahan2nya:
2 pot beras basmathi 
1 sdb rempah briyani
6 ulas bwg merah
5 ulas bwg pth
1 bj bwg besar
1" halia
2 sdb minyak sapi
air (mengikut anggaran beras)
stgh tin susu cair
1 sdk garam
daun pudina
daun ketumbar
kismis
pewarna kuning
bunga cengkih
buah pelaga.





kali nih aku gunakn beras Faiza Moghul Basmathi. tp Faiza Basmathi Kahinoor lh yg terbaek. apa yg aku pernah cuba beras Faiza Basmathi Kahinoor berasnya lbh panjang2 n berderai n harganya sedikit mahal.
brg baek mestilh mahal..



Ok memula skali rendam beras basmathi dlm 20 minit n tus kn. 
Then blend bwg pth, bwg merah, halia. 
Hiriskn pulak bwg besar. 
Lps tuh panaskn minyak sapi d dlm periuk.
Cmpkkn buah pelaga n kulit kayu manis.
Cmpkkn jgk bwg besar yg d hiris.
Mskkn bhn blend.
Bila dh agak kekuningan mskkn rempah briyani.
Kacau sebati.
Bila dh pecah minyak mskkn air.
Mskkn juga garam.
Aku mskkn jugak susu cair.
Biar hingga mendidih.
Tutup api.
Pindahkn bhn ini ke dlm rice cooker yg sudah ada beras.
Masak spt biasa. 
Apabila air kering mskkn daun pudina n daun ketumbar.
Mskkn jugak kismis.
Akhir sekali mskkn pewarna kuning.
Dah siap...




*susu cair d mskkn ketika ns hampir msk pn bole jgk.
*kalo d mskkn briyani ayam/dgg ke dlm ns lbh sedap. briyani ayam/dgg d ltkkn d tengah2 nasi. d lapiskn.



Ok. Resepi nih pn aku google dh lama dh. N aku tokok tmbh ikut selera kami sklga. So nih lar dia Nasi Briyani My Style~

No comments:

Post a Comment